Annapurna circuit (osa 4): Solan toisella puolen eli Muktinath – Marpha

Kuten sanottu, maisema Thorong La -solan toisella puolella oli kuiva ja karu, useat kylät keskiaikaisia ja tunnelma mystinen. Ensimmäiset pari päivää tällä puolen sisälsivät jännitystä jyrkillä kanjonin reunamilla ja vähän epäonneakin. Aikaisemmat blogipostaukset vaelluksestamme Annapurnan rengasreitillä löydät täältä: Päivä 13: Muktinath (Ranipauwa) – Kagbeni Heräsimme ennen kuutta (rytmi aamuherätyksistä oli jäänyt päälle), söimme aamupalan ja …

Annapurna circuit (osa 3): Yak kharka – Muktinath (Ranipauwa)

Vaelluksen kohokohta oli käsillä. Vain päivän päästä olisimme yli viidessä tonnissa, ylittämässä Thorong La -solaa, minkä jälkeen vaelluksen suunta kääntyisi laskuun, kohti uusia seikkailuja! Päivä 11: Yak kharka – High Camp Auringonnousu oli kaunis ja ihailimme sitä sängyssä löhöillen (lähes kaikki lämpimät vaatteet päällä, sillä emme luottaneet vilttien olevan riittävän lämpimiä). Ikkunasta ulos pälyillessämme näimme …

Piipahdus “maailman korkeimmalla sijaitsevalle jäätikköjärvelle” (Tilicho Lake)

Manangissa kaikki sujui mukavasti, ei ollut päänsärkyjä tai muitakaan vuoristotaudin oireita (okei, yön aikana oli kai taas epäsäännöllistä hengitystä, mutta vuoristolääkärien mukaan se oli vaaratonta – ei siis mitään, mikä estäisi etenemistä). Kävimme sopeutumispäivänä tapaamassa 74-vuotista lama-mummua pienessä temppelissä vuoren rinteellä (3950 m korkeudessa) ja sen jälkeen olimme valmiit seuraavaan koettelemukseen! Tilicho-järvi ei ollut alunperin …

Annapurna circuit (osa 2): Chame – Manang

Ensimmäinen osa Annapurnan rengasreitistä oli vehreä ja täynnä vesiputouksia, mutta ylemmäs mentäessä maisemista tuli jylhempiä ja vuoret olivat koko ajan aivan lähettyvillä lumihuippuineen. Odotimme innolla (ja jännityksellä) jatkoa, sillä Manaslun reitillä vaelluksemme oli päättynyt alavampien vehreyksien jälkeen, emmekä ehtineet nähdä varsinaisia lumihuippuja, joiden vuoksi vuorilla olimme. Molemmat salaa jännitimme, tulisiko tälläkin kertaa vastoinkäymisiä neljäntenä päivänä …

Annapurna circuit (osa 1): Besishahar – Chame

Uusi yritys Himalajan vuoristossa! Manaslu circuit ei mennyt ihan kuten suunniteltiin, joten oli ihanaa päästä takaisin vuoristomaisemiin. Säät olivat olleet todella huonot lähiaikoina, törmäsimme Pokharassa Manaslun rengasreitiltä huonon sään vuoksi evakuoituihin vaelluskavereihimme. Myös Annapurnan rengasreitiltä oli evakuoitu porukkaa helikopterein, koska tiet olivat poikki maanvyöryjen vuoksi. Kun saavuimme Pokharasta bussilla Besisahariin, näimme vastaantulevissa jeepeissä pettyneen näköisiä …

Dashain- ja Tihar-festivaalit Nepalissa

Dashain Nepalin yksi tärkeimmistä/juhlituimmista juhlista on perinteisesti 15 päivää kestävä sadonkorjuujuhla, Dashain, joka sijoittuu yleensä syys-lokakuulle. Dashain (eli “kymmenen (päivää)”) on Nepalin pisin kansallinen juhla ja sitä vietetään kuukalenterin mukaan. Nepalissa noudatetaan siis erilaista kalenteria kuin meillä: newari-kansan kuukalenteria, Nepal Sambatia, sekä Intian alueella käytössä olevaa Bikram Sambatia, joten esimerkiksi vuosiluku on täällä nyt hämmentävästi …

Sauraha – portti safarille

Monsuunisateet olivat vihdoin loppumaisillaan, mutta vielä ehdimme kokea sateiden voiman. Lähdimme Kathmandusta klo 6 lähtevällä “tourist bussilla” eli paikallisbussia hieman suuremmalla ja mukavammalla bussilla. Nimestään huolimatta olimme ainoat turistit kyseisessä bussissa, muut matkalaiset olivat paikallisia juhlijoita, jotka mahdollisesti suuntasivat jo kotiin dashain vietosta. Bussi oli aivan täynnä. Koko matkan satoi vettä. Onneksi rinkkamme oli bussin …