Vastuuullisesta matkustamisesta puhuttaessa ei voi sivuuttaa matkailijan terveyttä. Sen lisäksi, että terveydestään on hyvä huolehtia itsensä ja läheistensä vuoksi, on se tärkeää myös globaalista näkökulmasta.

Lisääntyvä matkustelu on usein hieno juttu. Maailmankuva avartuu ja ymmärrys erilaisuutta kohtaan lisääntyy. Matkustelun lisääntymisessä on kuitenkin myös lieveilmiöitä, joita erityisesti vastuuton matkailu aiheuttaa. Maapalloja on kuitenkin vain yksi, meitä hauraimpia ryhmiä useita, ja meille on tärkeää se, ettemme ainakaan omalla matkailullamme heikennä globaalia tilannetta – pyrimme siis vastuulliseen matkusteluun parhaamme mukaan.

Matkailijan terveydestä puhuttaessa ensimmäisenä asiana monelle nousee mieleen rokotukset. Kun on kasvanut yhteiskunnassa, jossa terveydenhuolto toimii maailman mittakaavassa todella hyvin, rokotuskattavuus on hyvä ja tartuntatautitaakka on pieni (osittain ilmastotekijöiden, osittain toimivan ennaltaehkäisyn vuoksi) unohdamme helposti pitää huolta terveydestämme. Vettä ei tarvitse ostaa pullotettuna, kun puhdasta juomavettä saa hanasta. Katukuvassa ei enää näy polion halvaannuttamia ihmisiä. Pilkkukuume, rutto ja malaria ovat samaten jääneet unholaan. Suomen kylmissä oloissa hyttysten levittämät taudit eivät ole murheenamme ja muista hyönteisistä ainoastaan punkki on tunnettu tautimonsteri. Mäkäräiset aiheuttavat kesällä pohjoisessa päänvaivaa, hyttysten torjuntakin on lähinnä mukavuusseikka (paitsi pistoista allergisen reaktion saaville henkilöille). Lämpimämpään matkakohteeseen reissatessa täytyy kuitenkin ottaa monta terveydellistä asiaa huomioon ja näihin eri osa-alueisiin perehdytään tarkemmin alla. Reissussa kohtaa mahdollisesti todella suuresta tautitaakasta kärsiviä ihmisiä, joilla samanlaista etuoikeutta kattavaan terveydenhoitoon tai tautien ehkäisyyn ei ole. Tämä on hyvä sisäistää jo ennen matkaa – myös oman henkisen hyvinvointinsa vuoksi. Ja koska me voimme, on meillä suuri vastuu taistossa ehkäistävissä olevia tartuntatauteja vastaan!

Muista tarkistaa matkakohteesi rokotussuositukset THL:n sivuilta hyvissä ajoin ennen matkaa. Sivuilta löytyy muutenkin paljon matkailijan terveyteen liittyviä asioita, kuten:

  • iho-ongelmat ja auringon haitat
  • antibioottiresistenssi (mikrobilääkkeille vastustuskykyiset bakteerikannat)
  • rokotuksin ja estolääkkein ehkäistävät infektiotaudit
  • hyttysten pistoilta suojautuminen
  • malarian ehkäisy
  • mato- ja loistaudit
  • matkaripuli, ruokamyrkytys ja muut suolistoinfektiot
  • myrkylliset puremat ja pistot
  • sukupuolitaudit (HIV, klamydia, tippuri, kuppa)
  • henkinen tasapaino ja mielenterveys
  • harrastuksiin liittyvä terveys (sukellus, vuorikiipeilu, uiminen, muu liikunta)

Kuten huomaatte, kaikkia näitäkään asioita ei heti matkaa suunnitellessaan muista ottaa huomioon. Lista vaikuttaa todella pitkältä ja terveys onkin usein aika pelottavakin aihe, kun puhutaan riskeistä ja vaaroista. Tarkoitukseni ei todellakaan ole pelästyttää ketään eikä pilata matkaintoa! Suurin osa taudeista ja matkailun riskeistä on helposti ehkäistävissä!! Tärkeintä onkin tiedostaa riskit, ottaa ne huomioon matkaa suunnitellessa ja matkustaessa, omassa käyttäytymisessään sekä panostaa ennaltaehkäisyyn (riittävä rokotussuoja, malarianestolääke, kengät, käsi- ja ruokahygienia, aurinkorasva, nesteytys ja hyttysiltä suojautuminen).

On hyvä pitää mielessä, että yksittäisenä matkailijana vaikutat valinnoillasi myös globaaliin terveyteen – haastankin siis ajatelemaan omaa napaa pidemmälle!

Länsimaalaiselle reissaajalle esimerkiksi infektiotautien ehkäisystä on paljon tietoa saatavilla ja se on mahdollista rokotuksin, estolääkkein ja muilla suojautumiskeinoilla (kondomin käyttö, hyttysiltä suojautuminen, käsihygienia). Niinpä jokaisella matkalle lähtevällä pitäisi olla sen verran varallisuutta varattu matkabudjetista, että voi tehdä oman osuutensa tarttuvien tautien leviämistä vastaan ja huolehtia omasta roolistaan leviämisketjussa. Ennaltaehkäise tartunta – älä toimi tartuttajana. Ja mikäli suojautumisesta ja ennaltaehkäisystä huolimatta epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu pikaisesti hoitoon ja sitoudu siihen. Ehkäisy on lähes poikkeuksetta paljon paljon paljon halvempaa kuin vaivan hoitaminen. Lisäksi matkakohteen terveyspalvelut eivät välttämättä ole yhtä tasokkaita (tai tasokas hoito on todella kalliista), jos sellaista on edes lähettyvillä saatavilla. Onkin erityisen tärkeää muistaa hankkia kattava matkavakuus, joka kattaa esimerkiksi sairaudesta aiheutuvat kulut kuljetuksia myöten. Pahimmassa tapauksessa lähin vaadittava hoitopaikka sijaitsee helikopterikyydin päässä, mikä tulee äkkiä kalliiksi vakuuttamattomalle.