Suomesta Indonesian viisumeja saa suurlähetystöstä 2 kuukaudeksi. Rajasäädökset muuttuivat tietääkseni muutama kuukausi sitten, joten nykyään useimmat eurooppalaiset eivät tarvitse erillistä lentokentältä ostettavaa 1 kuukauden visa-on-arrivalia, vaan passiin painettu maahantuloleima korvaa tämän ja oikeuttaa 30 päivän oleskeluun.

Huom! Tätä “ilmaista viisumia” ei kuitenkaan voi pidentää paikan päällä, joten mikäli haluat matkustella pidemmän aikaa, tulee sinun vapaaehtoisesti joko maksaa visa-on-arrival (tästä pitää mainita selkeästi rajavartijalle ennen passin leimaamista) tai toinen vaihtoehto on hypätä viisumijuoksujunaan ja ostaa kuukauden välein lentolippu Singaporeen/Malesiaan/minne saat halvimman lipun, jotta leimautat itsesi ulos maasta. Tämän jälkeen saat taas uuden oleskeluluvan takaisin lentäessäsi eikä sinun tarvitse edes yöpyä kohteessa: kunhan passistasi löytyy maasta ulostautumisleima.

Vapaaehtoisesti lentokentältä ostetun visa-on-arrivalin saa pidennettyä Balilla useammassakin paikassa. Koska olen pidentänyt (yrittänyt) viisumia vain Denpasarin ja Kutan immigration officessa, en tiedä kuinka homma muualla toimii, mutta näin se käy täällä:

Mitä tarvitset mukaan:
– 2 kopiota passisi valokuvasivusta
– 2 kopiota viisumisivusta
– 2 kopiota paluulentolipusta
mustan mustekynän (ota muutama mukaan, mikäli mahdollista)
– passisi
– kopio sponsorisi ID-kortista (en tiedä, onko pakollinen kaikissa toimistoissa, sillä käytännöt vaihtelevat)
– 355.000 rupiaa rahaa
– sponsorin (tämä on käytännössä henkilö, joka vakuuttaa että olet hyvä tyyppi, joten kuka tahansa balilainen joka tuntee sinut jotenkin, sopii hommaan, kunhan hänellä on henkilöllisyyskortti (kaiketi balilainen tässä tapauksessa) eli muista varmistua siitä että ID tai K.T.P. löytyy)

Asian voi hoitaa kätevästi (ja kalliisti tietenkin) ottamalla yhteyttä viisumeihin erikoistuneisiin agencyihin, mutta mikäli aikaa (ja kärsivällisyyttä) riittää, suosittelen käyttämään halvempaa tietä ja käppäilemään itse omin jaloin maahanmuuttovirastoon. Varaa tähän kuitenkin aikaa karkeasti viikko.

Tarvitset toimistolla asioimiseen kolme päivää: ensimmäisenä päivänä on hakemusten täyttöä, toisena maksun aika ja kolmantena voit hakea passisi ja uuden viisumisi. Asiointikertojen väliin on hyvä varata muutama päivä ruuhkista riippuen.

Päivitän tietoa oman hakemusprosessini edetessä (opiskelijalle asia ei ollutkaan niin simppeli… nimimerkillä tänään viidettä kertaa ravaamassa kantor imigrasissa).

1. ASIOINTIKERTA

Pukeudu mahdollisimman asiallisesti (suurin osa toimistoista edellyttää pitkiä housuja ja peittävämpää paitaa päälle, mutta on siellä turisteja lyhyissä shortseissa ja topeissakin nähty).
Hommaa jostain sponsori ja varmista, että hän pääsee ensimmäiselle asiointikerralle mukaasi kantor imigrasiin. Tämä tosin vaikuttaisi vaihtelevan toimistokohtaisesti, mutta eikai siitä haittaakaan ole, virkailijat usein haluavat haastatella sponsoria.
Mene toimistolle heti aamulla, aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen, mutta yleensä toimistot aukeavat klo 8.
Denpasarissa ota vuoronumero ovesta sisään astuessasi (ulkomaalaisille erillinen vuoronumeroautomaatti oikealla) ja käy oikealle käytävälle luukkujen eteen odottamaan vuoroasi. Vuoronumerot sekä kuulutetaan että näytetään vasemmalla sijaitsevassa monitorissa. Mikäli luukuilla ei ole jonoa, voit kysyä lomakkeita visa extensionia varten suoraan tiskiltä.

Täytä lomakkeet huolella: omat tietosi, hostellisi/asumuksesi osoite, puh.nro. ja sähköposti, sponsorisi tiedot ja kääntöpuolelle miksi haluat pidentää viisumia (tähän riittää vain “holiday”) sekä allekirjoituksesi. Sponsorin tulee myös täyttää “sponsor letter” sekä pienimuotoinen tietolomake (tämän yhteyteen on merkitty 6.000 rupian käsittelymaksu, mutta en vielä tiedä, missä vaiheessa se maksetaan). Kun tarvittavat paperit on täytetty, voit vain lampsia tiskille tai tällä kertaa ottaa vuoronumeron. Tässä vaiheessa luovutat passisi ja joudut nyt olemaan ilman sitä muutaman päivän. Saat passin vastikkeeksi kuitin, jota varjelet kuin kalleinta aarretta. Paperissa lukee tai virkailija ilmoittaa sinulle suullisesti, milloin voit tulla maksamaan viisumimaksun.

2. ASIOINTIKERTA (usein 2 arkipäivän kuluttua paperisotapäivästä)
Ennakkotietojen mukaan:
Ota mukaasi 355.000 rupiaa ja kuittisi viisumihakemuksestasi.

3. ASIOINTIKERTA (yleensä maksun jälkeisenä arkipäivänä)
Ennakkotietojen mukaan:

Hae passisi (ja uusi viisumisi) maksukuittia vastaan toimistolta.