Jäimme molemmat kuumeen vuoksi sairaalaan yöksi, saimme mukavan kahden hengen huoneen.

Ensimmäisenä aamuna lääkäri tuli kertomaan huonot uutiset: molempien dengue-testit olivat positiiviset. Shokki. Olimme vitsailleet denguekuumeen mahdollisuudesta Dengissä, vähän sitä ehkä pelännytkin, mutta viimeiseen asti toivoimme, että kyseessä olisi ollut vain joku flunssa.

Sairaalan momot

Denguekuumetta levittävät erityisesti kaupunkiympäristössä päiväsaikaan lentävät hyttyset, joten saimme tartunnan todennäköisesti heti saavuttuamme Nepaliin ja Kathmanduun. Taudin itämisaika on 4-7 vuorokautta, joten se selittää, miksi vaelluksemme loppui neljänteen päivään. Mitä epäonnea!

Tyypillisiä oireita denguekuumeessa ovat:

  • Nopeasti alkava kuume ☑️
  • Päänsärky ☑️
  • Silmien takainen särky ☑️
  • Lihas- ja nivelkivut
  • Ihottuma

Onneksi lähdimme helikopterilla vuoristosta sairaalaan, sillä denguekuumetta on eri vakavuusasteista ja mieluummin sairastan sen seurannassa kuin vuoristokylässä kaukana kaikesta. Asianmukaisella hoidolla pitäisi vakavan taudin riski olla aika pieni.

Ensimmäinen infektio on usein lievä tai voi olla jopa oireeton. Ongelmia voi syntyä uusintainfektion yhteydessä, jolloin vakavan infektion todennäköisyys on suurempi, ilmeisesti etenkin silloin, jos hyttynen kantaa toista varianttia kuin mille on itse saanut immuniteetin. Tämähän meitä tietysti reissun kannalta jännittää, sillä tuleviin matkakohteisiin sisältyy monia dengue-alueella olevia maita.

Erillistä hoitoa dengueen ei ole, vaan sitä hoidetaan oireiden mukaisesti kipulääkkeillä ja nesteytyksellä. Sairaalassa painotetaan erittäin voimakkaasti sitä, että pitää juoda (3-4 litraa päivässä) ja syödä (vaikka ruokahalua ei olisi). Erityisesti hedelmiä suositeltiin syötäväksi. Tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, ei suositella käytettäväksi verenvuotoriskin vuoksi (denguesta voi kehittyä vakavampi dengue-verenvuotokuume-shokkioireyhtymä), joten onneksi käytimme kuumelääkkeenä Dengissä parasetamolia!

Myöhemmin saimme kuulla, että denguekuume-epidemia on räjähtänyt käsiin Kathmandun laaksossa. Sairaalat ovat pullollaan denguepotilaita ja tämänkin sairaalan lähes kaikki hoitajat ovat lähiviikkoina olleet denguessa.

Oppaamme kävi vierailemassa sairaalassa kertomassa kuulumisia: yhä useampi trekkaaja on evakuoitu vuoristosta denguen vuoksi. Myös hänen vaimonsa oli sairastunut lievästi viime viikolla, onneksi hän oli jo parantunut.

Nepalissa on käytössä Fahrenheit-asteikko

Tyypillisesti kuumeilu kestää 5-7 päivää, mutta oppaamme kertoi myös tapauksista, joissa kuume oli kestänyt 19 päivää. Kuumeen laskettua palautuminen voi viedä useita viikkoja, joten voi hyvinkin olla, että meiltä jää Annapurnan vaellus tekemättä. Nepalin suunnitelmat siis menevät pitkälti uusiksi.

Saimme sairaalaan myös yllätysvieraan: kanadalainen tuttumme oli myös lennätetty helikopterilla Dengistä samaan sairaalaan ja hänen saksalainen puolisonsa tuli moikkaamaan ja palauttamaan meidän kuumemittarimme. Ilmeisesti osa vaellusporukasta oli päässyt jo aika pitkälle Manaslu Circuit trailillä, mutta yllättävän moni evakuoitu dengue-epäilyn vuoksi.

Uutisissa jo puhutaan pahimmasta dengue-epidemiasta aikoihin. Ilmeisesti pitkälle jatkunut monsuuni on tehnyt otolliset olosuhteet dengue-virusta levittäville hyttysille. Epidemian ennustetaan jatkuvan vielä pitkälle marraskuulle.

Jos siis matkustat Nepaliin tai muulle dengue-alueelle:

  • Suojaudu hyttysiltä vaatetuksella ja hyttysmyrkyin myös päivällä
  • Vältä kaupunkiympäristössä erityisesti paikkoja, jossa on seisovaa vettä
  • Käytä kipu- ja kuumelääkkeenä ensisijaisesti parasetamolia

Me tässä loikoilemme, kunnes olemme täysissä voimissa jatkamaan matkaa 💪

Dengue-special