Tarkoituksenamme oli nähdä mahdollisimman paljon kolmessa viikossa kuluttamatta kuitenkaan järjettömästi rahaa. Budjettilaskelmamme pyöri ennen matkaa siinä 1000e-2000e:n välillä.

Loppujen lopuksi rahaa meni karkeasti arvioiden n. 2500e (ellei enemmänkin), mutta vastaavanlaisen reissut pystyy varmasti edullisemminkin toteuttamaan.


Ennen matkaa


Rokotukset ja lääkkeet (Lariam) 55e (suurimmalla osalla tapaamistamme ei ollut minkäänlaista malarianestolääkitystä, mutta Mulussa oleilun vuoksi näimme sen ihan turvallisena vaihtoehtona)

Kamerakotelo 60e

Räpylät 30e

Trekking kengät 25e

+ kaikkea muuta sälää

Yhteensä n. 200e/hlö

Lennot

Reissuumme sisältyi 10 yhdensuuntaista lentoa (varsinainen eko-matka…). Alunperin olimme varanneet vain osan lennoista, mutta paikanpäällä huomasimme lentämisen olevan nopeaa ja edullista (ja välillä lähes ainoa keino päästä paikasta paikkaan), joten alunperin bussilla suunnitellut matkatkin toteutimme sitten lentämällä.

Lentojen kustannuksista suurin osa tuli Helsinki-Kuala Lumpur -väliltä. Jos on tarpeeksi aikaisin liikkeellä, ja tietenkin matkan ajankohdasta ja sen joustavuudesta riippuen, lennot voi saada paljonkin meitä halvemmalla. Meidän reissumme kohdalla aikataulu kun oli todella tiukasti kiinni joululomassa, joten valinnanvaraa ei juurikaan jäänyt.

Borneon sisäiset lennot kohteesta riippuen olivat reissullamme 15-51e/hlö. Halpalentoyhtiöiden tarjouksia selatessa kannattaa ottaa huomioon salakavalasti hintaa nostavat verot, bensiinimaksut, ruokamaksut ja muut vasta tilauksen lopussa ilmi tulevat lisäkustannukset. Lisäksi lentokenttien sijainti on hyvä ottaa huomioon, sillä toiset lentoyhtiöt (usein Air Asia) lentävät vain omalle kentälle, joka saattaa olla kauempana (tai lähempänä) kohdetta ja näin vaikuttaa taksikustannuksiin.

Yhteensä n. 1100 e/hlö.

Majoitus


Majoituimme pääosin hostelleissa (lukuunottamatta Sempornaa ja Kuala Lumpuria). Suurimmassa osassa yövyimme yksityishuoneessa, sillä erot makuusaleihin eivät olleet huimia näin kahdestaan maksettaessa.

Hostellit 5-15e/huone/yö, lisäksi maksoimme mielellämme osassa hostelleista ilmastoinnista, jos se ei hintaan erikseen kuulunut.

Hotellihuoneet 25-42e/huone/yö

Lisäksi usein pakettiretkillä majoitus kuului hintaan.

Keskinmäärin majoittumiseen meni n. 18e/huone/yö. (eli n. 9e/hlö)

Retket

Retkiin menikin reissustamme lentojen jälkeen kaikista eniten rahaa.

Yhteensä n. 1000e.

Kalleimmat retket olivat Mabul-Sipadan-snorklailut (3 päivää n. 320e, tosin sisältäen kaiken) sekä suurin piirtein saman verran maksanut Mt. Kinabalulle kiipeäminen. Tosin ainakin kiipeämisen olisi voinut saada paljon halvemmalla itse hommaamalla oppaat ja luvat paikan päältä, mutta jälleen kerran halusimme olla varmoja ja varasimme matkanjärjestäjän kautta reissun jo Suomesta käsin. Extempore-retkemme Kinabatangan joelle olisi myös ollut järjestettävissä halvemmalla Sandakanista (varasimme jo Kota Kinabalussa n. 90e), jolloin olisi säästänyt muutamia ellei useampiakin kymppejä.

Mulun kansallispuisto n. 136e/hlö (sisältäen 4 yön majoituksen makuusalissa luonnonpuistossa + aamiaiset + kaikki 4 opastettua retkeä mitä teimme) oli suhteessa edullisin ja ehdottomasti yksi antoisimmista retkistä.

Pulau Sapi+Manukan saarihyppely oli n. 25e (sisältäen venekuljetuksen + pääsymaksun saaristoon) + n. 2e snorkkelivuokra

Ruoka

Ruoka ei ollut kovinkaan kallista Borneolla (toidaalta kuulimme, että manner-Malesiassa on vielä edullisempaa).

Hinnat vaihtelivat 2-15e välillä. Vähiten rahaa meni Mulussa ja pienissä ruokakojuissa (ateria n. 2e) ja eniten Kota Kinabalun ravintoloissa sekä Night marketissa (toisaalta, jättimäinen ateria mereneläviä alle 15e).

1 kg Rambutaneja (karvahedelmiä) maksoi torilla n. 7 RM (eli vajaat 2e), hedelmäpalat valmiiksi viipaloituna oli 1-2 RM (eli ei juuri paljon mitään).

Suklaa oli lähes Suomen hinnoissa, eikä alkoholikaan mitään älyttömän halpaa ollut.