Matkustelu on vain valinta – vai onko?
Monet tuttavapiiristämme ihmettelevät reissaamistamme, mihin olemme usein vastanneet jotakin kliseistä, kuten “me olemme vain valinneet matkustelun – elämässä on kyse kuitenkin pitkälti valinnoista”.
Tämä vastaus usein menettelee ainakin omassa keskituloisessa kuplassamme: monilla tuttavillamme olisi mahdollisuus matkustaa, mikäli niin päättäisivät ja priorisoisivat matkustamisen valinnoissaan. Liian usein kuitenkin unohdamme etuoikeutetun asemamme ja meille suodut mahdollisuudet matkailuun liittyen. Oikeasti edes koko “oman kuplamme” väki ei ole yhtä etuoikeutettua, kuin me tällä hetkellä ja tätä yritämmekin muistutella itsellemme. Check your privilege.
Matkailu on etuoikeus. Se on erityisoikeus tai erityinen hyöty, joka on mahdollista tietylle rajatulle ryhmälle heidän etuoikeuksistaan johtuen. Näitä etuoikeuksia ovat esimerkiksi passin, kielen ja identiteetin tuomat edut.
Tässä muutamia etuoikeuksia, joita olemme asiaa pohdittuamme pystyneet listaamaan:
1. Suomen passi
Suomen passi on maailman passien kärjessä. Vuonna 2019 se oli erilaisten vertailujen top5-passien joukossa mahdollistaen viisumittoman/visa-on-arrival matkustamisen lähes 190 maahan. Henley & Partners – passport index vertailee 199 passin erilaisia matkustusmahdollisuuksia 227 mahdolliseen matkakohteeseen. Vertailussa parhaimmat pisteet passi saa silloin, kun kohteeseen matkustettaessa ei tarvitse etukäteen kohdemaan hallinnon hyväksymää viisumia (tai eVisaa). Tässä vertailussa Suomen passilla pääsi 188 maahan, mikä nosti passin jaetulle 2. sijalle, yhdessä Etelä-Korean ja Saksan passien kanssa. Heikoimmat matkustusmahdollisuudet oli Afganistanin passin omaavilla (pääsy 25 maahan ilman viisumia). Vertailussa 32 maan passilla oli pääsy alle 50 maahan ilman etukäteen anottua viisumia. Tällaisia passeja olivat esimerkiksi meidänkin matkakohteisiin lukeutunut Sri Lanka, sekä Laos, Nepal, Haiti, Somalia, Kamerun, Myanmar, Nigeria, Etiopia, Burundi ja Kosovo (satunnaisessa järjestyksessä).
2. Terveys
Matkustamista helpottaa toki myös terveys, jota ei koskaan pitäisi pitää itsestäänselvyytenä. Olemme kiitollisia siitä, että olemme terveitä ja peruskunnoltamme hyvässä kunnossa ja näin kykeneväisiä harrastamaan ja seikkailemaan melko vapaasti. Kummankaan meistä ei tarvitse suunnitella matkojamme erityishuomiolla sairauden tai vamman tuomia mahdollisia rajoitteita ajatellen. On ihanaa nähdä, että esteetöntä matkailua on alettu ajattelemaan laajemmin, mutta tällä hetkellä on valitettavan selvää, että esimerkiksi pyörätuolilla matkustavan on nähtävä paljon enemmän vaivaa reissunsa suunnitteluun kuin meidän, ja varmasti monia matkakohteita ja aktiviteetteja on lähes mahdotonta järjestää esteettömästi.
3. Sosioekonominen asema
“Sosioekonomisella asemalla viitataan yleensä sekä hyvinvoinnin aineellisiin ulottuvuuksiin että aineellisten voimavarojen hankkimiseen tarvittaviin edellytyksiin. Tällaisia aineellisia voimavaroja ovat tulot, omaisuus ja asumistaso. Niiden hankkimisen edellytyksiä ovat puolestaan koulutus, ammatti ja asema työelämässä.” (THL, viitattu 10.11.2019)
Me olemme molemmat korkeakoulutettuja, juuri työelämään siirtyneitä nuoria aikuisia ja meidät varmaankin luokiteltaisiin säännöllistä työaikaa tehtäessä ylempään keskiluokkaan kuuluvaksi ruokakunnaksi. Olemme siitä etuoikeutetussa asemassa, että molempien koulutusta vastaavilla aloilla on tällä hetkellä hyvät työmarkkinat eikä esimerkiksi työllistyminen ole aiheuttanut kummallekaan pahempaa päänvaivaa. Olemme siis voineet hyvillä mielin suunnitella pidempiäkin irtiottoja, puhumattakaan opiskeluaikana tehdyistä reissuista, jotka yliopisto-opintojen joustavuus, pienet menot ja säästeliäisyys, sekä opintotuen, -lainan ja opintojen ohella tehtyjen palkkatöiden tuoma taloudellinen vakaus mahdollisti.
Opintolainaa on tosin allekirjoittaneella melkoisen runsaasti odottamassa takaisinmaksua, mutta tämä oli sitten ehkä niitä “valintoja”, joissa opiskelukaverini valitsivat toisin ja elelevät nyt lainattomina oman asunnon ostoa pohtien. Valoisat tulevaisuuden työllistymisnäkymät toki mahdollistivat itselleni tämän uskaliaan teon ottaa sitä lainaa suhteellisen rutkasti, josta täytyy olla toisaalta kiitollinen. Lisäksi työnantajiemme joustavuus on mahdollistanut myös palkattomien vapaiden ottamisen. Täytyy tietenkin muistaa myös se, että Suomessa työskennellessä kertyvät lomat (vaikkakin itselleni ei ole sellaista vielä kertaakaan kertynyt, joten vasta kohta pääsen ihan oikeasti PALKALLISESTA lomasta nauttimaan) mahdollistavat myös erilaiset reissut aivan toisella tavalla kuin kulttuureissa ja maissa, joissa työajat ja lomat eivät ole reissailevan puolella.
4. Kielitaito
Vaikka suomen kielellä ei juurikaan Suomen ulkopuolella pärjää, on suomalaisilla käsitykseni mukaan suhteellisen hyvä kielitaito ja englanninkielikin sujuu vähintään auttavasti useammalta. Koska englanti on globaalisti tärkeä matkailukieli (palvelut, tiedonlähteet ym.), auttaa sen osaaminen toki reissatessa. Kielitaito (ja erityisesti se uskallus puhua) kehittyy tietenkin myös reissun päällä ja seuraavalla matkallamme englannin lisäksi tarpeeseen tulee varmasti myös espanjan osaaminen. Nykyään on saatavilla mahtavia ilmaisia kieltenopiskeluun tarkoitettuja sovelluksia, joiden avulla perussanastoa ja lausahduksia on ollut hyvä kartuttaa jo ennen matkaa. Itse olemme tykästyneet Duolingoon, jonka ilmaisversio pyörii oppituntien välissä pyörivillä mainoksilla. Kyseinen sovellus on lähivuosina kehittynyt paljon ja myös kielivalikoima on laajentunut. Iso peukku sovelluskehittäjille siitä! Heillä myös podcast kielikorvaa kehittämään.
5. Identiteetti
Täytyy myös todeta, että valitettavasti elämme epätasa-arvoisessa maailmassa. Sen vuoksi meillä on myös useita etuoikeuksia, jotka jäävät usein tiedostamatta. Epätasa-arvon vähentämiseksi on tärkeää ymmärtää ja tiedostaa taustalla vaikuttavia tekijöitä. Sosiaalisessa mediassa on useita aktiivisesti valistavia henkilöitä, jotka yrittävät edistää eri etnisyyksien ja eri vähemmistöryhmien representaatiota matkailuskenessä sekä lisätä tietoisuutta matkailussa vallitsevasta eriarvoisuudesta, tiedostamattomista ennakkoluuloista ja vastuullisesta matkailusta. Onkin hyvä tiedostaa, että monet vähemmistöt kokevat turvattomuutta ja suositeltujen matkakohteiden lista saattaa olla rajoitetumpi esimerkiksi matkakohteen ahdaskatseisen kulttuurin tai joustamattomien normien vuoksi.
Valkoihoisina, naimisissa olevana heteropariskuntana meillä on tietynlaista etuoikeutta useassa kohteessa moneen muuhun matkailijaan nähden, mikä helpottaa matkustamistamme usealla tavalla, joita usein ei edes tule ajatelleeksi. Meidän ei yleensä tarvitse esimerkiksi pelätä identiteettiimme liittyvää syrjintää, väheksyntää tai rasismia. On tietysti maita, joissa esimerkiksi naisten asema ei ole hyvä ja naisiin kohdistuu häirintää. On myös maita, joissa valkoisen matkaajan suositellaan olevan varovainen ihonvärinsä vuoksi heikon turvallisuustilanteen ja korkean eriarvoisuuden vuoksi. Yritämme kuitenkin pitää mielessä omat etuoikeutemme ja olla kiitollisia mahdollisuuksistamme matkustaa maailmaa ympäri. Pyrimme tunnistamaan tiedostamattomia ennakkoluuloja sekä eriarvoisuutta ylläpitäviä olettamuksia ja pysymään nöyrinä eri kulttuureissa vieraillessamme.
Suosittelen lämpimästi ainakin seuraavia tilejä seurattavien listalle:
how not to travel like a basic bitch
Mario Rigby
Zuleka_