Saimme edulliset lennot Singaporesta Fijille, joten päätimme suunnata eteläiselle Tyynelle valtamerelle. Fiji taitaa olla yksi alueen kalleimmista (ja kehittyneimmistä) saarivaltioista, joten halvat lennot eivät tietysti tarkoittaneet halpaa reissua. Mutta täällä päin kun kerran oltiin, niin pitihän sitä piipahtaa!

Moi!

Usean päivän matkustamisen ja Singaporen lentokentän loungeissa syöpöttelyn jälkeen saavuimme vihdoin Nadiin (lausutaan “Nandi”). Kostea kuumuus toivotti meidät tervetulleiksi heti koneesta noustessa, mikä oli tietysti mukava yllätys vilpoisan lentomatkan jälkeen. Päivä oli vielä nuori ja jouduimme rajamuodollisuuksien jälkeen odottelemaan hetken Yasawa Flyer -veneelle vievää bussikyytiä. Ostimme siinä odotellessa paikallisen sim-kortin ja nostimme rahaa – majoitus meillä oli maksettu etukäteen, mutta ruuat (20 FJD / annos) ja retket/aktiviteetit piti maksaa käteisellä paikan päällä.

Aurinko oli jo yllättävän korkealla, kun saavuimme Fijin lämpöön.

Yasawa Flyer -maisemaristeily

Kaikki siirtymiset sujuivat yllättävän mutkattomasti, vaikka olimme varautuneet odotteluihin ja “Fidži Time” -viivästyksiin. Yasawa Flyer -venekyyti maksoi maltaita ja korkean hinnan päälle tuli yllätyksenä vielä verot ja ylimääräiset bensamaksut… Onneksi sentään lentokentältä oli ilmainen kuljetus satamaan.

Useamman päivän univelkojen kanssa oli täyden työn ja tuskan takana pysytellä hereillä. Tämä tietysti oli sääli, sillä kaikista sade- ja myrskyennusteista huolimatta sää oli aurinkoinen ja neljän tunnin maisemareitillä olisi ollut paljon saaria, joita ihailla, mutta nyt meni varmasti osa matkasta puoliunessa.

Vene lähti Denaraun satamasta Fijin (paikalliskielellä “Viti”) pääsaarelta, Viti Levulta, ja ohitti ensiksi Mamanuca-saariryhmän, missä pysäkit koostuivat pienistä paratiisisaarista palmupuiden varjostamine hiekkarantoineen. Suurin osa päiväretkeilijöistä jäi veneestä tässä vaiheessa, joten ruuhkainen aurinkokansi tyhjeni turisteista. Sen jälkeen otettiin kurssi kohti Yasawa-saaria, jotka olivat aivan erilaisia ulkomuodoltaan. Kallioisia vehreitä saaria, jotka muistuttivat mielikuvaamme Pääsiäissaaresta. Erityisesti ensimmäiset saariryhmän pysäkit olivat komeiden saarten ympäröimiä ja jollain tavalla mystisiä.

Yasawa Flyer ei siis pysähtynyt matkalla missään varsinaisessa satamassa, vaan pienet majapaikkojen veneet hakivat vieraansa aina lähimmältä “pysäkiltä” saarten edustalta, missä iso paattimme odotteli muutaman minuutin. Veneen henkilökunta kuulutti aina majapaikkojen nimet ennen seuraavaa pysähdystä, minkä jälkeen oli aika tarkistaa omat matkatavarat ja ilmoittautua oikeaan veneeseen.

Nacula-saarella oleilua

Meidän majapaikkamme sijaitsi aivan Yasawa-saariryhmän pohjoisosassa, joten saimme nauttia maisemista ja merimatkasta koko maisemareitin päästä päähän (n. 4 tuntia). Loppumatka oli aikamoista aallokkoa, mutta pääsimme onneksi kuivina perille “turvasatamaan”, Safe Landing -majoitukseemme. Safe Landing Eco Lodge painotti varausta tehdessä, että kyseessä EI ole luksusluokan resortti vaan vaatimaton majoitus. Olimme siis varautuneet todella vaatimattomaan huoneeseen, mutta yllätyimme positiivisesti – ehkä Indonesian perus-basic bungalowit olivat tehneet tehtävänsä. Fijille matkaavat varmaankin pääasiassa luxus resorteissa yöpyvät (suhteellisen rikkaat) turistit, joten on ihan aiheellista laskea vieraiden odotuksia. Meille Safe Landingin poppoosta tuli kuin toinen perhe – paikka houkutteli samanhenkisiä reissaajia ja paikkaa pyörittävät paikalliset tekivät vierailustamme ikimuistoisen.

Sunnuntai-kirkko
Kylässä pääsi katsomaan (ja pelaamaan) lentopalloa.

Nacula-saarella (lausutaan muuten “Nathula”) riitti tekemistä ja rahaa olisi saanut upotettua erilaisiin aktiviteetteihin mielin määrin. Indonesian jälkeen hinnat tuntuivat karmivilta ja tuntui, että kaikesta mahdollisesta sai kyllä maksaa. Onneksi majoituksemme tarjosi runsaasti ilmaisia aktiviteetteja ja saarella pääsi myös trekkaamaan. Rentouttavan löhöilyn sijaan päädyimmekin olemaan aika aktiivisia ja sosialisointi muiden reissaajien ja perheiden kanssa vei yhtäkkiä suuren siivun ajastamme. Kymmenen päivää oli ohi nopeammin kuin olisimme kuvitelleetkaan… Toki viiden sukelluksen Advanced diver -kurssi verotti oman osuutensa, mutta muiden vieraiden kanssa ateriointi, lentopallon pelaaminen ja hengailu vei sitäkin enemmän – mutta myös antoi paljon ja saimme mahtavia uusia ystäviä. 💕

Liitutaulu oli tärkeä koordinaatioväline.

Ilmaisia aktiviteetteja:

  • Kirkkokäynti (sunnuntaina)
  • Lääkekasvikierros
  • Fijin kielen oppitunti
  • Rapuralli
  • Kookoskeilaus
  • Kookoksen avaamisen demonstraatio
  • Lentopallo
  • Kylävierailu (ensimmäisellä kerralla maksettiin 15 FJD kylänpäällikölle)
Rapuralliin valmistautumista.
Hurja kalasaalis!
Tässä valmistuu viuhka.
Palmun lehdistä voi myös punoa korin (jos osaa).

Muita aktiviteetteja:

  • Palmunlehdillä punonta
  • Siima- tai keihäskalastus
  • Piknik
  • Riuttahyppely (snorklaus)
  • Luolaretki
  • Blue lagoon -retki (snorklaus)
  • Kauppareissu
Piknikillä syötiin kalaa.
Yhteishenkeä lisättiin perinteisesti kavan (yaqonan) äärellä.

PS. Aina ei elo ollut mukavaa, kuten esim. silloin kun laturimme ja adapterimme kärähti sähköpiikistä tai kun jännitimme syklonin vaikutuksia reissuumme. Tai kun oli nälkä (annokset olivat maltilliset).