Maailmanympärimatkamme lähestyy ja vuoden vaihteessa otimme yhteyttä terveyskeskukseen tarkastaaksemme rokotussuojamme kattavuuden ja päivitystarpeet tulevaa reissua varten.

Jo puhelimessa terveydenhoitajan vastaanottoa varatessa meille molemmille ihmeteltiin ääneen sitä, että “olettepa te ajoissa”, tässähän on kuitenkin yli puoli vuotta suunniteltuun lähtöön. Sama ihmettely (positiivisessa mielessä) kuului helpottuneen terveydenhoitajan suusta, kun astelin ensimmäiselle vastaanottokerralle: kerrankin oli aikaa suunnitella pistosaikoja rauhassa ja kartoittaa kunnolla matkasuunnitelmaa. Me olimme olleet enemmänkin huolestuneita siitä, ehdimmekö ottaa kaikki vaaditut rokotteet ajoissa: useissa rokotteissa vaaditaan useamman pistoksen sarja, jonka ottamiseen menee helposti puoli vuotta. Rokotusasioita netistä selvittäessämme meille selvisi, että punkkirokote oli vahvasti suositeltu ja sen kolmepistoksisen rokotussarjan aloittamisessa meinasikin tulla kiire. Onneksi terveydenhoitajan ammattitaidolla saimme sumplittua sopivat pistosajankohdat kalentereihimme, ettei tarvinnut kuutta rokotetta ottaa samanaikaisesti. Siinä olisi ollut pistoksia kyllä joka paikkaan… Kannattaa siis olla riittävän ajoissa rokotteiden suhteen, mieluummin hyvissä ajoin kuin paniikissa pari kuukautta ennen matkaa.

Ilmeisesti matkoille lähtevät ovat useimmiten aivan viime tipassa tiedustelemassa rokotteiden perään, kun meidän sanottiin olevan “ajoissa”. Muiden rokotteiden suhteen olimme punkkirokotetta paremmin kartalla ja suurin osa suositelluista rokotteista olikin jo pistetty edellisten reissujen valmistelujen yhteydessä. Näin ollen rokotukset eivät kevään aikana tee kovin suurta lovea matkabudjettiimme.

Rokotteet ovat usein kalliita, mutta kuten olen aikaisemmassa kirjoituksessanikin sanonut, on mielestäni suomalaisen matkailijan kannettava vastuunsa ja rokottauduttava, mikäli vain mahdollista. Se on kuitenkin pieni hinta tautien hoitokustannuksiin verrattuna ja osa näistä rokotteista suojaa todella ikäviltä ja vakavilta sairauksilta. Moneen maahan lisäksi vaaditaan tiettyjä rokotteita (kuten keltakuume), joten rokotussuositukset on aina hyvä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa esim. THL:n sivuilta.

Meille punkkirokotteiden lisäksi tuli rokotussuunnitelmaan Japanin aivokuumeen tehoste (3. pistos, varsinaiset 1-2 pistokset otimme ennen Indonesian reissuamme) ja minulle vielä lisäksi polion tehoste. Jäykkäkouristusrokotteen suoja oli molemmilla vielä voimassa, samoin kuin hepatiitti A+B, keltakuume ja Suomen rokotusohjelman perusrokotteet.

Suun kautta otettavia rokotteita tarkastelemme vielä lähempänä matkaa. Näitä ovat koleraa ja lavantautia vastaan olevat rokotteet. Samoin kokonaistarve malarian estolääkitykselle kartoitetaan seuraavalla vastaanottokäynnillä – se onkin meille hankalin vaihe, kun pitäisi osata sanoa jotain arviota alueista ja ajoista malaria-alueilla oleilusta.

Kirjoituksen sanoma: reissulle lähtijät, olkaa ajoissa yhteydessä terveydenhuoltoon rokotusasioissa ja ottakaa myös itse selvää asioista luotettavista lähteistä 🙂